1+1 > 2 : в ЕСКО-механізмі намічена тенденція до переходу на модель поглибленого партнерства

1+1 > 2 : в ЕСКО-механізмі намічена тенденція до переходу на модель поглибленого партнерства

За допомогою ЕСКО розпочинається комплексна модернізація бюджетних будівель.

Середина жовтня в Системі електронних закупівель “Prozorro” відзначилася оголошенням першого тендеру з умовою співфінансування енергоефективних заходів. Цей випадок започаткував впровадження нової, більш ефективної моделі ЕСКО-механізму.

І ось невдовзі ще одне місто приєдналось до моделі поглибленого партнерства: наприкінці жовтня Ніжин оголосив 2 тендери з використанням означених умов.

Особливістю цієї моделі є те, що замовник ЕСКО фінансує частину робіт, які необхідні для збільшення енергоефективності будівлі, тобто, частково роботи виконуватимуться за кошти ЕСКО-інвестора, частково – замовником за рахунок місцевого бюджету. Ті види послуг, які мають досить довгий термін окупності, не можуть бути профінансовані ЕСКО-компанією з суто економічних причин, тому деякі роботи зазвичай не входили в набір послуг, які надавались ЕСКО-інвестором. Як правило, ЕСКО-компанія виконує модернізацію системи опалення з встановленням індивідуального теплового пункту та системи автоматичного регулювання подачі теплової енергії в залежності від погодних умов та характеристик приміщення. Можливі послуги по модернізації освітлення тощо, тобто послуги з досить коротким (3-5 років) терміном окупності. Роботи ж, пов’язані з утепленням самої будівлі, як то утеплення стін, горища, даху, заміна вікон, залишаються поза увагою компанії саме із-за довгого (15-20 років) терміну окупності.

Але для отримання суттєвої економії енергоресурсів важливо виконання саме цілісного комплексу робіт. Це підтверджується висновками енергоаудиту, який завжди передує підготовці ЕСКО-договору. Тому використання моделі співфінансування, коли місцевий бюджет фінансує частину необхідних робіт, набагато збільшить вигоди замовника енергосервісних послуг. Підвищиться значення економії, яку фактично можна отримати від застосування комплексу енергоефективних заходів.

Максимальний фіксований відсоток платежів на користь учасників двох ніжинських тендерів становить 74% та 86%. Економія замовника становитиме, відповідно, 26% та 14%. Але абсолютні значення економії енергоресурсів порівняно з базовим рівнем споживання будуть вищі, ніж були б за умови використовування тільки послуг ЕСКО-компанії. Модель поглибленого партнерства забезпечить підвищений рівень економії саме за рахунок поєднання зусиль замовника та інвестора.

Leave a Reply