МВС України приєднується до реалізації ЕСКО-механізму

МВС України приєднується до реалізації ЕСКО-механізму

23 листопада 2018 у Києві був проведений інформаційний семінар з впровадження енергосервісу для Міністерства внутрішній справ України під назвою “Енергосервіс в бюджетній сфері України: успіхи-2016-2017, перспективи 2018. Потенціал залучення ЕСКО для підвищення енергоефективності об’єктів МВС та підвідомчих структур”.

В останні три роки ЕСКО-механізм все міцніше закріплювався в Україні як найбільш придатний для підвищення енергоефективності бюджетних будівель. Перші приклади застосування ЕСКО ще в 2016 дали результати економії енергоресурсів та коштів, що набагато перевищили очікувані.

2017 рік був присвячений інформаційній роботі та роз’ясненню особливостей використання ЕСКО-контрактів в бюджетній сфері. Протягом року проводилися інформаційні семінари в усіх областях країни, організовані Держенергоефективності за участю місцевих рад та облдержадміністрацій.

Першими в процес впровадження ЕСКО включились дитячі навчальні заклади освіти завдяки наявності потреби у створенні нормальних умов перебування дітей у школах та дитячих садочках, а також недостатності на це бюджетних коштів. Вони вдалися до використання механізму, що дозволяє залучити приватні інвестиції та отримати результат в перший рік роботи, одразу після проведення ЕСКО-компаніями енергосервісних заходів. Десятки об’єктів, що запровадили цей ЕСКО-механізм, вже почали опалювальний сезон в нових умовах, а економія бюджетних коштів склала сотні тисяч гривень тільки за перший місяць роботи.

У 2018 році до процесу впровадження ЕСКО долучилися профільні міністерства і відомства. Так, протягом року інформаційні семінари збирали представників вищих закладів освіти, Державної служби статистики, Міністерства оборони, Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Ці структури вже розпочали процес підготовки ЕСКО-договорів.

Відтепер і МВС України приєднується до впровадження ЕСКО-механізму. На семінарі Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та Держсекретар МВС України Олексій Тахтай обмінялися підписаними примірниками Меморандуму про партнерство щодо реалізації ЕСКО-механізму.

Успішне використання ЕСКО багато в чому завдячує прогресивному законодавству, що діє в Україні в цій сфері. На законодавчому рівні завданню оптимізації енергоспоживання з метою зменшення споживання енергоресурсів та скорочення витрат присвоєно високий пріоритет на найближчі роки. З правовими засадами впровадження ЕСКО-механізму та зобов’язаннями ДАЕЕ ознайомив учасників семінару Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

ЕСКО-механізм, як і будь-який інший фінансовий механізм, має організаційні перешкоди на шляху його впровадження. Олексій Корчміт, спеціаліст з ринку тепла USAID “Проект Енергетичної безпеки” в Україні, розповів про методи подолання цих перешкод, особливості та переваги використання ЕСКО-контрактів, а також про перспективи співпраці із МВС у сфері енергозбереження. Було наголошено, що цінність енергосервісу полягає саме у тому, що підвищення енергоефективності будівель здійснюється не за бюджетні кошти, а за рахунок приватних інвестицій. ЕСКО-компанія повертає свої вкладення виключно завдяки економії енергоспоживання, тобто досягнутій на комунальних послугах економії. Тому інвестор запроваджує такі енергоефективні заходи, щоб ця економія була найбільшою. В результаті в приміщеннях формуються комфортні умови перебування, а бюджет економить кошти на оплаті комунальних послуг.

Представники трьох ЕСКО компаній, “ЄВРО ЕСКО” , “КиївЕСКО” та “ДТЕК ЕСКО”, що мають досвід реалізації проектів за ЕСКО-договорами, навели практичні приклади реалізованих проектів з їх унікальними характеристиками, показавши кореляцію між очікуваною та фактичною економією енергоресурсів.

Глибоке розуміння представниками МВС особливостей ЕСКО-механізму для скорочення витрат енергоресурсів дозволить Міністерству внутрішніх справ найближчим часом долучитися до цього прогресивного процесу, який, як показує досвід багатьох країн, вже давно позитивно зарекомендував себе в усьому світі.

Leave a Reply