Одещина продовжує знайомство з різними моделями використання ЕСКО-механізму

Одещина продовжує знайомство з різними моделями використання ЕСКО-механізму

Нещодавно в місті Подільську на Одещині пройшов тематичний семінар, присвячений особливостям підвищення енергоефективності у громадах, у тому числі за ЕСКО-механізмом.

Захід був організований ГО “Енергійна Країна” та Регіональним представництвом фонду ім. Ф. Еберта за інформаційної підтримки Держенергоефективності.

Багато прикладів ефективного використання ЕСКО-механізму у минулі роки навів радник Голови Держенергоефективності, експерт ГС “Муніципальна енергія” Олексій Корчміт. Практика показує, що за діючими ЕСКО-договорами на різних об’єктах економія енергоспоживання складає від 15% до 70%.

В залежності від конкретних умов в різних регіонах країни використовувались два варіанти ЕСКО-механізму: традиційна модель та модель поглибленого партнерства.

За традиційною моделлю ЕСКО-інвестор встановлює обладнання та проводить низку видів робіт, необхідних для отримання економії енергоресурсів. Найчастіше це стосується модернізації системи опалення з встановленням індивідуального теплового пункту з погодним регулюванням. Ці види робіт мають досить короткий термін окупності (5-6 років) та дозволяють ЕСКО-компанії вкласти кошти з гарантією їх повернення. Інвестиції повертаються лише за рахунок досягнення економії витрат на комунальні послуги та енергоносії.

Після закінчення дії контракту замовник отримує у власність усе впроваджене обладнання та продовжує заощаджувати на комунальних послугах. Весь цей час, з першого ж року дії контракту, в будівлях підтримуються нормативні умови перебування людей, в приміщеннях тепло й затишно без зайвих витрат енергоресурсів.

“Модель поглибленого партнерства”, застосування якої стало можливим завдяки законодавчим змінам у сфері енергоефективності, дозволяє місцевій владі та ЕСКО-компанії разом робити співфінансування ЕСКО-проектів. Економія розподіляється між сторонами відповідно до глибини енергомодернізації, що ними запропонована. Вигода від поглибленого ЕСКО-партнерства полягає у тому, що комплексні заходи з енергоефективності дають більший ефект економії енергоспоживання, ніж заходи, проведені поодинці.

Інформація, отримана на семінарі представниками об’єднаних територіальних громад, відкриє нові можливості економії громадами коштів для подальшого їх використання на вирішення важливих соціальних питань.

Leave a Reply