Енергосервіс надав перші результати на об'єкті Держводагентства

Запущено 5 насосів на Новотроїцькій насосній станції Херсонщини

Енергосервіс надав перші результати на об’єкті Держводагентства

На початку цього тижня в повному обсязі почали надаватися послуги з енергосервісу на комплексі споруд насосної станції № ХХІІІ МК Новотроїцького управління водного господарства Державного водного агентства.

Держводагентство стало першим органом влади, який почав використовувати можливості енергосервісу. Ще у грудні 2017 року на інформаційному семінарі, присвяченому використанню енергосервісу в бюджетній сфері, Радник Голови Держенергоефективності, експерт ГС “Муніципальна енергія” Олексій Корчміт повідомив про економію електроенергії та бюджетних коштів, яка, згідно попередньої оцінки експертів, очікується від укладення ЕСКО-договорів.

Протягом 2018 року ЕСКО-експертами проводилися обстеження об’єктів Держводагентства. Був сформований попередній список із 22 насосних станцій, що готуються до модернізації за допомогою механізму ЕСКО.

На початку 2018 року в Системі електронних закупівель PROZORRO були оголошені тендери стосовно модернізації чотирьох насосних станцій. За їх результатами у липні 2018 були укладені 4 енергосервісні договори та почалась реалізація цих чотирьох ЕСКО-проектів. Модернізація насосних станцій проводитиметься за кошти ЕСКО-інвесторів.

Один з цих контрактів, укладений з ТОВ “Європейська енергосервісна компанія”, членом Української асоціації Енергосервісних компаній, вже надав перші результати.

Насосна станція № ХХІІІ МК Новотроїцького управління водного господарства Державного водного агентства призначена для зрошування фермерських угідь. Її обладнання перекачує воду з річки по каналах для поливу сільськогосподарських культур. Старі насоси 1970-1980 років виробництва витрачали дуже багато електричної енергії для забезпечення цього процесу.
Станом на 10 червня 2019 було запущено 5 нових насосів. Сучасні агрегати дозволять досягти значної економії електричної енергії яка використовується для перекачки води. Так що на цій станції енергосервіс вже запрацював у повному обсязі.

ЕСКО-компанії не зупиняються на досягнутому. Ще в січні 2019 на засіданні правління Української асоціації Енергосервісних компаній її членами була запланована розробка моделей масштабних проектів комплексної модернізації об’єктів енергосервісу як Державного водного агентства України, так і деяких інших міністерств та служб.

ЕСКО-механізм є ефективним механізмом взаємодії між державними об’єктами та бізнес-структурами Він дозволяє швидко досягти економії енергоресурсів та покращення умов виробництва чи знаходження у приміщеннях за відсутності коштів у бюджетної організації. Всі початкові вкладення робляться за рахунок приватних інвесторів, а повернення вкладених коштів здійснюється тільки при наявності економії та за рахунок цієї економії. Так що ЕСКО-механізм є одним з найвигідніших засобів проведення модернізації для економії енергоресурсів та коштів на їх оплату.

Leave a Reply