Одеські школи закінчують підготовку до опалювального сезону за ЕСКО-механізмом

Одеські школи закінчують підготовку до опалювального сезону за ЕСКО-механізмом

Місто-герой Одеса останніми роками чітко працює за правилом: “Готуй сани влітку, а віз зимою”.

В червні 2018 році Одеською міською радою були прийняті рішення про затвердження істотних умов 10 ЕСКО-договорів, в липні 2018 – ще 15 контрактів з метою модернізації дитячих закладів освіти. Грудень 2018 додав до цього переліку ще 3 об’єкти.

Через певний час після затвердження істотних ЕСКО-контракти були укладені та почалась реалізація їхніх умов.

Столична компанія “КиївЕСКО”, член Української асоціації Енергосервісних компаній, виконує роботи на 7 об’єктах, що знаходяться в Київському, Суворовському та Приморському районах міста:

  • Одеська загальноосвітня школа № 44 І-ІІІ ступенів;
  • Одеська загальноосвітня школа № 63 І-ІІІ ступенів;
  • Одеська загальноосвітня школа № 122 І-ІІІ ступенів;
  • Одеський навчально-виховний комплекс “Гімназія № 7 – спеціалізована школа І ступеня з поглибленим вивченням англійської мови”;
  • Одеський спеціальний навчально-виховний комплекс № 241 “Волошки” “Дошкільний навчальний заклад компенсуючого типу-загальноосвітня школа І ступеня”;
  • Одеська спеціалізована школа № 17 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням англійської мови;
  • Одеська спеціалізована школа № 86 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням англійської мови.

В основному, в будівлях проводиться модернізація систем опалення. В кожній школі встановлений індивідуальний тепловий пункт (ІТП) датської фірми Danfoss, що спеціалізується на виробництві промислової автоматики, зокрема, теплової автоматики. Це обладнання в свою чергу підключається до системи моніторингу та диспетчеризації SynergyData. Така система дозволяє повністю контролювати теплові потоки та регулювати їх в залежності від температури як назовні, так і в приміщеннях. Система автоматичного контролю підтримуватиме постійну нормативну температуру в приміщеннях, не дозволяючи при цьому перевитрати теплової енергії. Результатом стане економія бюджетних коштів на оплату комунальних послуг.

ЕСКО-контрактами передбачається середня економія у розмірі 20-25% від базового рівня споживання. Але в школі № 86 економія буде ще більшою за рахунок використання комплексної моделі поглибленого партнерства, яка реалізується за підтримки Проекту ПРООН “Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель у малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО”. Школа за рахунок місцевого бюджету вже самостійно виконала роботи із термомодернізації будівлі: старі вікна замінені на енергоефективні та проведено утеплення крівлі. Ці заходи в поєднанні з модернізацією системи опалення дадуть економію коштів у розмірі 30% від базового рівня енергоспоживання.

Щорічна економія бюджету міста на сплаті за опалення становитиме не менше 1,3 млн. гривень.

Наразі в усіх 7 об’єктах завершуються роботи по монтажу та введенню в експлуатацію теплових пунктів. Послуги з енергосервісу надаватимуться вже з 1 жовтня 2019. Таким чином повернення інвестицій відбуватиметься з першого року дії ЕСКО-договору.

Сани до зими готові!

Leave a Reply