"Теплі" кредити працюють на економіку країни

“Теплі” кредити працюють на економіку країни

На минулому тижні в ІА “УНІАН” відбулась прес-конференція з презентацією результатів оцінки використання в Україні програми “теплих” кредитів.

В ній взяли участь директор Представництва Фонду ім. Ф. Еберта в Україні Марсель Рьотіг, Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, експерти та голови ОСББ.

Цього року оцінку проводило Держенергоефективності з Фондом ім. Ф. Еберта та Українським центром соціальних реформ. Це вже третій за рахунком аналіз ефективності використання бюджетних коштів програми з точки зору досягнення економії енергоресурсів. В 2016 році проводилась експертиза з USAID, пізніше – з GIZ. Цьогорічна робота характеризується проведенням не тільки вибіркового обстеження окремих ОСББ та домогосподарств, а збором та аналізом даних про енергоспоживання учасників програми від 82 підприємств теплокомуненерго, обленерго та облгазу.

За результатами досліджень зроблені висновки щодо ефективності використання “теплих” кредитів. Цифри надихають: середня річна економія споживання газу для приватного домогосподарства складає більше 25%, економія тепла для ОСББ – 20%, газу – 10%, а електроенергії – 9%. Це означає, що з’явилась реальна можливість при зовсім невеликих витратах з боку населення провести модернізацію різних систем (зокрема, опалення), провести глобальне утеплення будівель та ремонт окремих їх частин. І саме комплексність проведених робіт дає мультиплікативний ефект, створюючи комфортні нормативні умови у приміщеннях при загальній економії ресурсів та коштів на їх оплату.

В окремих будівлях платежі за комунальні послуги після термомодернізації зменшуються вдвічі, на 40-50% і більше. Саме підтримка проведення енергоефективних заходів з боку бюджету завдяки державній програмі при додатковій компенсації виплат з боку місцевих органів влади і надає можливість провести ці заходи. Не “залатуючи дірки”, а комплексно та обґрунтовано, бажано спираючись на висновки енергоаудиту. Це робота на перспективу, на багаторічну економію ресурсів та коштів, життя в теплих, комфортних умовах.

Також у висновках експертів відмічений позитивний вплив дії програми на економіку країни в цілому. Досягнуто суттєвої економії газу (близько 330 млн. м3), збільшено обсяг приватних інвестицій в економіку країни. Очікується продовження дії програми на наступний рік.

Leave a Reply