Від "зелених" тарифів до "зелених" аукціонів

ЄБРР допоможе Україні в переході на систему "зелених" аукціонів

Від “зелених” тарифів до “зелених” аукціонів

ЄБРР допоможе Україні в переході на систему “зелених” аукціонів.

З 2020 року в Україні змінюється система державної підтримки об’єктів альтернативної енергетики. В квітні 2019 Верховною Радою був прийнятий закон 2712-VIII, яким з 2020 року вводяться “зелені” аукціони і закріплюється обов’язкова участь у них інвесторів сонячних та вітроелектростанцій визначеної потужності. Згідно йому підтримку держави буде отримувати інвестор, який запропонує на аукціоні найменший тариф на вироблену об’єктом електроенергію.

15 жовтня у Києві пройшов круглий стіл “Нові виклики для української відновлюваної енергетики в разі змін умов державної підтримки”, на якому старший банкір департаменту електроенергії ЄБРР Ольга Єрьоміна повідомила про деякі кроки, пов’язані з новим законодавством.

Зміна правил гри завжди несе з собою небезпеку для інвесторів, які вже вклали або запланували вкласти кошти в існуючі проекти. Тому для максимально безболісного переходу на нову систему на фінансування ВДЕ-проектів, які надійшли раніше, Європейським Банком Реконструкції та Розвитку буде спрямована значна частка коштів проекту додаткового фінансування у сумі 200 млн. євро (у разі його прийняття) в рамках програми USELF (Ukraine Sustainable Energy Lending Facility). Програма розрахована на поточні проекти та буде захищати існуючих інвесторів.

Окрім того, на даний час ЄБРР вже виділено грантове фінансування на надання українській стороні консультантів, які допомагатимуть Міністерству енергетики та захисту навколишнього середовища та іншим залученим відомствам у підготовці до впровадження нової системи підтримки ВДЕ.

На черзі – надання Україні нової програми фінансування підтримки розвитку відновлюваних джерел енергії у рамках запланованої до запуску в 2020 році системи “зелених” аукціонів, можливість якої наразі розглядається Європейським Банком Реконструкції та Розвитку.

Усі заплановані кроки допоможуть Україні, не порушуючи прав та інтересів інвесторів, перейти на систему “зелених” аукціонів та реалізувати всі заплановані раніше проекти.

Leave a Reply