ЕСКО-механізм працює в Одесі

ЕСКО-механізм працює в Одесі

З початком опалювального сезону завершуються монтажні роботи по встановленню індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в 9 одеських школах.

Місто Одеса дуже активно включилось в проведення модернізації будівель дитячих освітніх закладів для підтримання нормального температурного режиму в навчальних приміщеннях.

Серед можливих варіантів виконання цього завдання кілька десятків навчальних закладів обрали дуже ефективний механізм, який позитивно зарекомендував себе на багатьох об’єктах: енергосервіс (ЕСКО).

ЕСКО-механізм (енергосервіс)

ЕСКО-механізм (енергосервіс) – це комплекс технічних та організаційних енергозберігаючих (енергоефективних) та інших заходів, спрямованих на скорочення замовником енергосервісу споживання та/або витрат на оплату паливно-енергетичних ресурсів та/або житлово-комунальних послуг порівняно зі споживанням (витратами) за відсутності таких заходів.

Цей метод передбачає проведення всіх необхідних робіт виключно за рахунок інвестицій ЕСКО-компанії. Замовник на початковому етапі не витрачає свої кошти (а для бюджетних організацій – це кошти місцевих бюджетів). Більше того, навіть в процесі виконання ЕСКО-договору платежі по енергосервісному договору виконуються тільки за рахунок отриманої економії при її наявності. Таким чином, основні ризики лежать на ЕСКО-компанії, виконавцеві договору. Для бюджетних організацій в умовах жорстокого лімітування або навіть відсутності коштів, достатніх для проведення модернізації будівель, ЕСКО-механізм є тим рятувальним колом, яке здатне створити належні умови перебування людей у приміщеннях.

Саме цим механізмом і скористалися одеські школи. Процес розпочався ще в середині 2018 року, коли пройшли перші тендери та були прийняті істотні умови перших ЕСКО-договорів. Потім по нього приєднались інші об’єкти, і влітку 2019 повним ходом пішли роботи по встановленню необхідного обладнання. До цього процесу були залучені різні ЕСКО-компанії, більшу частину договорів реалізовували компанії-члени Української асоціації Енергосервісних компаній, зокрема, ТОВ “КиївЕСКО”.

Наразі, компанія завершує роботи на 9 об’єктах:

  • НВК №13 (вул. Кримська, 62-а);
  • СЗОШ 40 (вул. Давида Ойстраха, 15);
  • гімназія №7 (вул. Ростовська, 4а);
  • ДНЗ №241 (вул. Махачкалінська, 5а);
  • СЗОШ №17 (вул. Махачкалінська,7);
  • ЗОШ №44 (вул. Героїв Сталінграда, 36);
  • ЗОШ №63 (вул. Академіка Корольова, 12);
  • ЗОШ №122 (вул. Старопортофранківська, 45);
  • СЗОШ №86 (вул. Академіка Вільямса, 79).

Дев’ять одеських шкіл готові провести опалювальний сезон 2019-2010 років в нових умовах. Встановлені індивідуальні теплові пункти (ІТП) датської фірми Danfoss. В свою чергу вони підключаються до системи моніторингу та диспетчеризації SynergyData, яка дозволяє автоматично регулювати подачу тепла в залежності від зовнішніх умов. Така модернізація системи опалення позбавить будівлі від надмірного споживання теплової енергії, не виходячи за нормативні показники температури у приміщеннях. В свою чергу це призведе то тої самої економії коштів на оплату комунальних послуг, за рахунок якої і будуть оплачуватись ЕСКО-компанії послуги з енергосервісу.

Середня економія від базового рівня споживання передбачається ЕСКО-контрактами у розмірі 20-25%. Школа № 86 повинна отримати ще більшу економію за рахунок використання комплексної моделі поглибленого партнерства. Ця модель реалізується за підтримки Проекту ПРООН “Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель у малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО”. Школа за рахунок місцевого бюджету самостійно виконує частину робіт із термомодернізації будівлі. Зокрема, в ЗОШ №86 старі вікна замінені на енергоефективні та проведено утеплення крівлі. Завдяки проведенню цих заходів в поєднанні з модернізацією системи опалення очікується економія коштів у розмірі 30% від базового рівня.

Незалежно від виду використаної моделі, ЕСКО-механізм на всіх об’єктах дасть можливість виграти всім сторонам контракту в перший же рік його використання. Приміщення одеських шкіл отримають тепло, міський бюджет – економію коштів, ЕСКО-компанія – початок повернення інвестицій, а країна – економію енергоресурсів.

Leave a Reply