ВДЕ починають перемагати вугілля

ВДЕ починають перемагати вугілля

У березні 2020 в Україні вперше зафіксовано знаменний факт: внесок відновлюваних джерел енергії в мережу Об’єднаної Енергосистеми України в окремі дні почав перевищувати виробництво електроенергії від спалення вугілля.

15 березня 2020 стало першим днем, коли, згідно диспетчерським даним оператора системи передачі НЕК “Укренерго”, протягом 4-х годин (з 11-00 до 15-00) відновлювані джерела енергії видавали в мережу ОЕС України вищу потужність, ніж вугільні ТЕС.

18 та 19 березня ситуація повторювалася. Безумовно, поки що це відбувалось виключно завдяки сприятливим погодним умовам. Але це стало важливим сигналом для фахівців та влади.

2019 рік став роком стрімкого зростання альтернативних джерел енергії. Загальна потужність об’єктів ВДЕ збільшилась майже у 2,5 рази. Більшість із нововведених в експлуатацію об’єктів – промислові сонячні електростанції. Також свій вагомий внесок зробили кілька нових вітропарків. У 2020 процес зростання буде продовжуватись. Стрімкий ріст сонячної та вітроенергетики ставить нові задачі, які мають бути вирішені на державному рівні. Враховуючи, що вітрова та сонячна генерація енергії має змінний характер та залежить від погодних умов, дуже важливим компонентом стає забезпечення гнучкості енергосистеми. Проаналізувавши ситуацію, фахівці НЕК “Укренерго” надали висновки про необхідність нових додаткових високоманеврових піково-резервних потужностей. Також нагальними є системи акумулювання електричної енергії.

Переваги альтернативної енергетики мають бути використані в повному обсязі. Це складова енергетичної незалежності. Не зупинитись на напівзаходах, а створити гнучку енергосистему з мінімальною залежністю від зовнішніх умов – наступне завдання держави.

Leave a Reply