Енергосервіс допомагає оновити обладнання

Модернізація об'єктів Харківського МУВГ

Енергосервіс допомагає оновити обладнання

Міністерство водного господарства дуже відповідально підійшло до проблеми заміни застарілої техніки.

Більшість об’єктів, що знаходяться на балансі міжрайонних управлінь водного господарства (МУВГ), зокрема, комплекси споруд насосних станцій чи станцій меліорації, використовують застаріле обладнання із занадто великим енергоспоживанням. Відповідно, ці організації мають дуже великі витрати на енергоносії для забезпечення безперебійного функціонування даної техніки. Це одна з причин браку коштів для оновлення обладнання та проведення глобальної, комплексної модернізації.

Замкнуте коло вдалося розірвати за допомогою ефективного фінансово-організаційного інструмента: ЕСКО-механізму.

ЕСКО-механізм (енергосервіс)

ЕСКО-механізм (енергосервіс) – це комплекс технічних та організаційних енергозберігаючих (енергоефективних) та інших заходів, спрямованих на скорочення замовником енергосервісу споживання та/або витрат на оплату паливно-енергетичних ресурсів та/або житлово-комунальних послуг порівняно зі споживанням (витратами) за відсутності таких заходів.

В 2018-2019 роках Держенергоефективності проводилось кілька циклів інформаційно-роз’яснювальних семінарів, присвячених особливостям використання ЕСКО-механізму на різних об’єктах, зокрема, на бюджетних. В цих семінарах приймали участь представники різних міністерств та служб, в тому числі і представники міністерства водного господарства. Саме тоді і відбулось знайомство з особливостями використання та перевагами даного механізму. 2019 – початок 2020 року ознаменувався застосуванням енергосервісу на багатьох об’єктах водного господарства:

Новотроїцького МУВГ;

Якимівського МУВГ;

Горностаївського МУВГ тощо.

Наразі розпочались монтажні роботи на насосних станціях Харківського МУВГ. Буде проведена заміна основних насосних агрегатів комплексу споруд насосних станцій НС-1, НСП-2 СЗС, що знаходяться в смт. Безлюдівка Харківського району Харківської області. Окрім заміни старих насосних агрегатів буде встановлено систему диспетчеризації та сучасну автоматику. Робота насосів регулюватиметься в залежності від потреб водопостачання. При цьому забезпечуватиметься оптимальне споживання електроенергії, що призведе до її економії.

До кінця 2 кварталу 2020 пуско-налагоджувальні роботи мають завершитись. Відтоді почнеться надання послуг енергосервісу. Заплановане отримання економії у розмірі 21% на рік від базового рівня споживання. Договір розрахований на 15 років, до осені 2034. Але якщо фактично отримана економія перевищить заплановану, як часто буває при застосуванні енергосервісу, то сукупна сума виплат може досягти ціни договору достроково. Договір теж припиниться достроково, а вся отримувана економія при цьому вже цілком залишатиметься в бюджеті управління.

Leave a Reply