Зростає податковий внесок відновлюваної енергетики в бюджет країни

Зростає податковий внесок відновлюваної енергетики в бюджет країни

Останнім часом “боротьба” між різними галузями енергетики набула досить гострої форми.

На всіх рівнях, включаючи найвищу гілку влади, точиться обговорення місця, яке займають ті чи інші види генерування електроенергії. З чітким направленням у бік оцінки ролі відновлювальної енергетики.

Досі увага концентрувалась на тих аспектах, які надавали можливість пошукати негативний вплив ВДЕ на економіку. Хто шукає, той завжди знайде. Високий “зелений” тариф, залежність альтернативних джерел енергії від природних явищ та нестабільність видачі електроенергії в енергосистему України – далеко не повний перелік “загрозливих” для країни явищ.

Але досі поза увагою залишався інший бік медалі. Українська асоціація відновлюваної енергетики (УАВЕ), посилаючись на дані Державної податкової служби України, повідомила, що сума сплачених податків виробниками електроенергії з ВДЕ у 2019 році становила 19,77 млрд. грн., що втричі більше, ніж від вугільної генерації. А сумарно за останні 10 років – вдвічі більше (93 проти 48 млрд.). Додаткові коментарі не потрібні.

Ще один аспект – залучення іноземних інвестицій в країну. Вітчизняним законодавством та участю в міжнародних угодах передбачений розвиток альтернативної енергетики як енергетичний та екологічний пріоритет. У довгостроковій перспективі використання ВДЕ є запорукою енергетичної незалежності України та стабільності електромережі.

У сучасному світі альтернативна енергетика – як та дитина, що створює масу проблем для батьків. Але вона має нескінчений потенціал для розвитку та просто потребує створення умов для його реалізації та перетворення на потужну рушійну силу. Не треба з водою виплескувати дитину, треба бути мудрою її матір’ю.

9 Responses

Leave a Reply